Kent u hem? De wet van Moore? Gordon Moore was degene die voorspelde (in 1975!!) dat de snelheid van chips iedere twee jaar zou verdubbelen. Tot nog toe komt het nog steeds uit. Hoewel onderzoekers van nu, net als de onderzoekers dat al 39 jaar doen, roepen dat de technologie tegen de grenzen op gaat lopen.

Moore heeft zich nooit uitgelaten over de gevolgen van die snelheidsverdubbeling. Maar net als bij het gooien van een steen in het water, die ALLE kanten op kringen geeft, hebben de gevolgen van de Wet van Moore gevolgen voor de samenleving. ALLE kanten op. Voorbeelden?

  • De snelheidsverdubbeling zorgt niet alleen voor snellere chips, ook de bandbreedte (en dus bereikbaarheid) van Internet groeit schrikbarend.
  • We gaan anders communiceren. Wie stuurt er nog een brief? Werkt uw NEE/NEE sticker ook op uw mailbox?
  • In 1980 zou een fenomeen als Facebook niet voorstelbaar zijn. Het laden van een filmpje van 25 Mb zou een dag kosten, als de verbinding al niet onderuit zou gaan. Overigens, geen computer die hem toen af kon spelen. Nu zitten we gemiddeld een uur per dag op Facebook of een andere vorm van social media. (westerse wereld.)
  • Datingsite’s konden toen niet bestaan. Gezien de laatste rel over het weglekken van adresgegevens van een datingsite. . . heren, vreemd gaan was toen moeilijker, maar veiliger!!
  • Het aantal gebruikers van internet lijkt eveneens iedere twee jaar te verdubbelen. Niet alleen dat we er gebruik van maken, maar ook de wijze waarop. De telefoon, de thermostaat, de oven, de magnetron of het bubbelbad. We kunnen van alles al bedienen via Internet. Auto’s “praten” met de eigenaar en de eerste zelfrijdende auto is al op de schroothoop beland in verband met “veroudering”. The Internet of Things is coming! Beware!!
  • De nadelen. . . . kinderen spelen niet meer op straat. Pesten gebeurt 24 uur per dag – digitaal. Er komen andere vormen van onveiligheid voor kinderen / pubers / ouderen, in de vorm van kinderporno, grooming of phishing. (U ziet dat ook ons taalgebruik verandert.) Werd vroeger een virus bestreden met penicilline, tegenwoordig heeft u een abonnement van Malwarebytes nodig. We weten dat moderne virussen resistent worden voor penicilline. . . . . . .

Maar ook de doorlooptijd van de communicatiemiddelen verandert. Mail is oud! Hyves is dood! Whatsapp inmiddels bijna. De moderne mens zit op instagram, twitter, tinder, blooper of kwetter of nog andere sites. En probeert daar van alles uit. Hulde aan de vaders en moeders van kinderen, als die laatsten meesmuilend praten over “die vleeskeurings-sites” als ze het hebben over de datingsites van 2015. In ieder geval hebt u ze kritisch gemaakt.

En wat doet dat met de sociale cohesie van de maatschappij? Speelden uw kinderen vroeger met de andere kinderen uit de straat – of uit de buurt, tegenwoordig zaait hun aandacht zich uit naar weidse omgevingen. De sociale cohesie is wereldwijd, maar vaag of broos!! Op dit moment bestaan er nog taalbarrières, maar ik voorzie dat Google translate ook dat stukje op gaat heffen. We kunnen communiceren met om het even welke Chinees, Argentijn, Eskimo of wie dan ook. Mits hij maar internet heeft en handig genoeg is om dezelfde vertaalservice te kiezen. Tinder (of een andere vleeskeuringssite) doet de rest!

En dat in een tijd waarin de westerse wereld (Nederland voorop) bezig is om burgerparticipatie, mantelzorg, zorgen voor de eigen ouders, vrijwilligerswerk, opkomen voor je buurt of buurtpreventie te promoten. Dat gaat heel wat vragen van de individuen van deze tijd, met die groeiende individuele instelling, die opgegroeid is achter het beeldscherm. Natuurlijk – Whatsapp kan ook Watchapp genoemd worden. Maar als je je buren nooit meer spreekt? Passen ze dan wel op je huis tijdens je vakantie??

Ik kom in mijn werk, zowel als in het gemeenteraadswerk, ook een drang tegen naar nieuwere, modernere, betere(?) vormen van communicatie. De drang is hevig. Bijna niet te weerstaan. Politie-plus was een whatsapp achtige omgeving waarbij het de bedoeling was dat je in een beveiligde omgeving ook vertrouwelijke informatie kon delen met collega’s. Helaas moest je iedere twee á drie maanden je password veranderen. Het aantal collega’s wat het bleef gebruiken duikelde naar beneden. Binnen Kaag en Braassem is er ook een zoektocht naar uitgebreider communicatiemogelijkheden. De website van de gemeente moet uitgebreider – en tegelijkertijd – makkelijker bereikbaar. De informatie moet beter te vinden zijn. We gaan met alle politieke partijen op Pleio. (Wist u dat nog niet??) Weer een omgeving, weer een password, weer een informatiekanaal. Zou dit de verbeterde versie worden van de thema-avonden? Of zou het aanvankelijke enthousiasme weer doven totdat er een probleem in de buurt opduikelt waarmee de weg naar het gemeentehuis weer gevonden word?

Wat wordt het? Kaag en Braassem communiceert? Of Klaag en Braassem vraagt alleen als er een probleem is?

Inmiddels maakt mijn steen zulke grote kringen, dat de golven de rand van de vijver bereiken. Hoe zou het met de anderen gaan? Hoe zou het met de inwoners van Kaag en Braassem gaan. Zoeken die naar uitgebreider communicatiemogelijkheden (die iedere vijf jaar veranderen) of willen ze gewoon een vertrouwd telefoontje. Een man/vrouw over de vloer. Een ‘ouderwets’ contact met een vertegenwoordiger van ‘de overheid’ in geval van problemen, moeilijke momenten, vergunningaanvragen etc.

Een snelle website of een ambtenaar die zich verantwoordelijk voelt en zichzelf als dossier-eigenaar of –begeleider gedraagt. Wat willen de mensen? Wat wil de ambtenaar? Wat wil de politiek??

Nu is het met kringen in het water zo dat als de golven de kant bereiken, dat ze daarna weer naar het midden van de vijver gaan. Dan zou op de periode van sociale verstrooiing ook weer sociale cohesie optreden, maar zou dat met de samenleving ook zo gaan? En waar zou de energie van de volksvertegenwoordigers op gericht moeten zijn? Gaat de verdubbeling van mogelijkheden en veranderingen in de samenleving zo hard dat we inmiddels niet meer kunnen remmen?

Live ain’t easy.

Wederom:

Ik ben nieuwsgierig!!

U ook? ?     7 September 2015 komt er op het gemeentehuis iemand praten over de toekomst die u en mij te wachten staat. Richard de Jeu! Kijk even op de gemeentelijke website (ja die!!) voor de details.

Advertenties