Tags

Kaag en Braassem leeft! Dat is deze week wel duidelijk geworden. Waarom ik dat denk?  Volgt u mij even door deze week.

Maandagmorgen. Ik wordt aangesproken door een lid van de Ondernemersvereniging Alkemade (OVA) of ik hem “morgenavond” (dinsdagavond) nog ga ontmoeten. Ik blijf hem het antwoord schuldig. Blijkt er een presentatie te zijn van de uitreiking van het economisch beleidsplan 2014 – 2020 van de gezamenlijke ondernemersverenigingen van Kaag en Braassem. Nu vind ik het al geweldig dat deze partijen samen optrekken, maar gezamenlijk een beleidsplan presenteren, dat is natuurlijk helemaal top. Ik word uitgenodigd!

Dus dinsdagavond aanwezig.

Hans Straathof van de OVA presenteert op een deels ludieke, deels serieuze wijze het beleidsplan. Hij schetst een gevarieerd beeld van de invloeden van de ons omringende economische invloeden. Een prima infrastructuur (Schiphol en de HSL), maar wel overlast daarvan. Een aantrekkende economie – maar wel de gevolgen van De Krim en Oekraine. De kredietvoorziening van de banken komt aan bod – ondersteund door een mopje over een bankier die paraplu’s uitdeelt met mooi weer, om ze weer in te nemen met regen (want dan heeftie hem zelf nodig). Het schetst de ontspannen wijze waarop beide ondernemersverenigingen met de RABO-bank Groene Hart Noord optrekken. Voor een raadslid een leuke en leerzame avond, die nog eens extra waarde kreeg door de opvolgende lezing over de plaatselijke en overkoepelende economische invloeden en de wijze waarop de RABO-bank dat monitort en gebruikt om de lokale ondernemer te helpen met voortbestaan, productie en innovatie.

Innovatie was twee avonden daarna eveneens het toverwoord, nu bij NAK tuinbouw. Daar was Theo Akerboom  de gastheer. Na het inleiden van de avond liet hij echter al snel de zaal over aan Richard de Jeu, die een pracht van een presentatie gaf over het innoverend gedeelte van onze geschiedenis. Kent u ze nog?

  • Kodak. Grootste cameraproducent ooit. Vond in 1966 de digitale camera uit maar nam hem nooit in productie omdat ze dachten dat er een beter verdienmodel kleefde aan het filmrolletje. Wie heeft er nog een Kodak??
  • Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp. Die we nu allemaal vervangen door leds
  • Alexander Graham Bell, die ons een telefoon gaf, maar nooit kon bevroeden dat we er nu foto’s mee zouden maken, whatssappen, facebooken etc. etc.

Richard schetste de persoonlijke en economische gevolgen (mogelijke) van de technische explosie van kansen en mogelijkheden waar we midden in zitten.

Michiel van Veen, als lid van het Amsterdam economic (Young) Board deed het allemaal nog eens dunnetjes over, maar dan tegen een achtergrond van de personen die in de zal zaten. Hoe innoveert u klantgericht? Dat was de vraag. Wilt u blijven doen wat u doet en denkt u buiten de box en gaat u nieuwe manieren zoeken om de klant kwaliteit te leveren, aan uw bedrijf te binden etc.

Wederom een superleerzame avond, waar ook het napraten een verrijking was van hetgeen we al aangeboden kregen

Als derde waren we zaterdagmorgen door de RABO-bank uitgenodigd om kennis te nemen van CPO. Collectief Particulier Ondernemerschap. Middels een mooie presentatie in het TopSportCentrum Almere werd ons (Ton van Velzen en ikzelf waren als enige raadsleden uit K&B aanwezig) uit de doeken gedaan dat de RABO bank, in samenwerking met gemeenten, fondsen hebben ontwikkeld die collectieven helpen om de opstartkosten te financieren van een gezamenlijk gewenst bouwplan. IMG_20141122_105539Starters, jonge doorstromers, maar ook ouderen kunnen zo’n plan natuurlijk willen maar de bottelneck zit vaak in het feit dat de bank geen hypotheek verstrekt op een plan. Die wil tastbare zaken om achter de hypotheek een woning of in ieder geval een tastbaar bouwplan te hebben. Dit “plankostenfonds” vult dus het gat op. Gaat de bank dus zonder garantie’s met iedereen in zee? Natuurlijk niet. Garanties worden gezocht en gevonden in het afspreken van regels, het inbrengen van een eigen risico(bedrag), het zorgen voor een ‘achtervang’ en andere maatregelen. Maar daarmee is het wel een plan (of fonds) met potentie. Kant en klare projecten in Almere, Wijk bij Duurstede en Nieuwkoop bewijzen de kracht van deze wijze van (mee)financieren. Voor meer info www.plankostenfonds.nl (of spreek Ton van Velzen of mij even aan / of ga direct even langs de RABO-bank).

Drie maal economie in een week. Met boeiende onderwerpen en gemotiveerde mensen om uitvoering te geven aan de plannen.

Kaag en Braassem denkt positief!!

Meedoen?

Advertenties